Skilegenden Sigurd Hol

Av Jarle Stavik

Skilegenden Sigurd Hol
Sigurd utvandret til USA hvor han ble kjent for sine skiferdigheter. Her er han sammen med et knippe andre skiløpere, Sigurd til venstre

Sigurd ble født på Hol i Sunndal og var fra tidlige år en habil idrettsmann. Han utvandret senere til USA, hvor han fortsatte sin skikarrære.

Sigurd ble født i 1910. Fra han var unge viste han spesielle ferdigheter som idrettsmann og vågemot. Blant annet skal han flere ganger ha svømt over Driva i vårflommen. Skulle han et sted løp han og han var aktiv i flere idretter både sommer og vinter. I 1929, tross at han var eldst og dermed odelsgutt, flyttet han til USA. I første omgang var tanken at han bare skulle bli værende i 5 år og sende penger tilbake.

Livet i USA viste seg å ikke være så lovende som han hadde håpt. Det var nedgangstider og trangt om arbeidsplasser. Sigurd flyttet rundt omkring og endte stadig vestover til han kom til staten Washington. Her etablerte han sitt eget verksted og tok opp igjen interessen for ski. Han var den første som besteg Mt. Rainier på ski, han besteg også flere andre topper. Etter hvert etablerte han seg som en av de beste skiløperne i USA. I konkurranser deltok han både i langrenn, alpint og hopp. Mange konkurranser var gjerne kombinertrenn den tiden og tross at han ikke var like god i hopp gjorde hans ferdigheter i de andre grenene at han kom høyt på resultatlistene. 

I 1940 kjørte han ut under vanskelige forhold med tåke under et renn på Mt. Rainier og traff en stein. Sigurd døde og ble dermed det første ofisielle dødsfallet i en skikonkuranse i USA gjennom tidene.

I dag er det en egen utstilling om ham på skimuseum i Washington state.

For hele historien om Sigurd Hol, se den fyldige engelske artikkelen under.

Relaterte dokument og filer

Scroll til toppen