- 1/1
Det britiske fiskeutstyret inneholdt eksklusive materialer slik som elfenbenet i sveiven på denne snellen. Jarle Stavik
Nordmørsmusea har fått tilbud om å ta over mesteparten av en omfattende og bred samling britisk fiskeutstyr der vi finner sneller helt fra den spede sportfiskets barndom fram til slutten av storhetstiden for det britiske laksefisket i Norge. Svein Bruget har samlet på britisk fiskeutstyr i en årrekke og far og onkelen hans før det. Mang en sommer ble brukt i hans barndom ved Drivas og Surnas bredder og hjem med familien ble enkelte gamle sneller som lakselordene i sin tid hadde etterlatt seg. I voksen alder har denne samlingen vokst til å også inneholde britisk fiskeutstyr fra de fleste av de store norske vassdragene. Nå vil han at utsryret skal få bli sett av flere der laksefisket fortsatt praktiseres og deler av utstyret kommer fra.
Fra 1820 tallet og fram til en stund etter andre verdenskrig fant tusenvis av eventyrlystne briter turen til norske lakseelver. Hjemme var fisket til dels dårlig og strengt privatisert, men i Norge kunne gentlemen og deres kvinnelige ledsagere lettere finne en bit lakseelv som lokkket med storfisken. Driva og Surna på Nordmøre var blant disse, men også Rauma, Orkla, Tanaelva, Lærdalselva og mange fler fikk årlige besøk. De besøkende gav nordmenn et blikk inn i en annen verden med umåtelig luksus og store klasseforskjeller. De var også kilde til ny kunnskap og inntekter som ellers ikke ville vært tilgjengelige.
Nordmørsmusea mottar tilskudd fra Sunndal kommune og deler av det lokale næringslivet for å realisere kjøpet som vil gjøre at Nordmørsmusea har landets mest omfattende museumssamling av Britisk fiskeutstyr.
- 1/1
Det britiske fiskeutstyret var/er dels kompliserte mekanismer, eksempler på frammifrå håndverk og ingeniørkunst.