Hopp til hovedinnhold

Husasnotra ivaretar gamle håndverks- og byggeteknikker gjennom et treårig opplæringsprogram.

1. januar til 31. desember

Båtbygger og næminger er å finne i Husasnotrabygget i vanlig arbeidstid mandag til fredag. Vi tar forbehold om at de kan være borte på andre prosjekter.

Ingen priser er oppgitt.

Husasnotra
Valsøyfjordvegen 1349
6687 Valsøyfjord

Telefon: 45298110
lisabeth@nordmore.museum.no

Husasnotra er vår avdeling som er et lærested for tradisjonshåndverk. Her bygges hus og geitbåter i forskjellige størrelser. Færinger med to og et halvt rom er den vanligste. Men vi bygger også fyringer og kirkebåt, som har 7 rom. Vi har også et opplæringstilbud til håndverkere ut over svennebrev. Det er et tilbud som blir gitt over 3 år med kursing og styrt praksis. «Næmingene», som vi kaller håndverkerne under opplæring, arbeider med mange prosjekt, både nybygging og restaurering. Vi arbeider mest med freda bygg og kirker, og samarbeider med Senter for Bygdekultur på Dovre og Rørosmuseet om denne opplæringen.

Etablert for å bevare byggeskikken for hus og båt på Nordmøre

Husasnotra er et lærested for tradisjonshåndverk. Her bygges hus og geitbåter i forskjellige størrelser. Færinger med to og et halvt rom er den vanligste. Men vi bygger også fyringer og kirkebåt, som har 7 rom. Vi har også et opplæringstilbud til håndverkere ut over svennebrev. Det er et tilbud som blir gitt over 3 år med kursing og styrt praksis. «Næmingene», som vi kaller håndverkerne under opplæring, arbeider med mange prosjekt, både nybygging og restaurering. Vi arbeider mest med freda bygg og kirker, og samarbeider med Senter for Bygdekultur på Dovre og Rørosmuseet om denne opplæringen.

Vårt eget bygg, som vi også kaller Husasnotra, ble bygd som en tradisjonell låvebygning fra Nordmøre. Med trevirke fra en håndplukket skogteig i Meldal er et bygg på 400 kvadratmeter reist. Lokalene er ført opp på den måten det var vanlig å bygge store driftsbygninger fram til ca 1950. Byggingen er blitt organisert som kurs i blinking, hogging av tømmer, saging, stavlineteknikk, reising av bygg og mye mer.

«Næmingane håper vi vil fungere som bjellekyr og sosiale stjerner i sine hjemlige miljø», sier Jon B. Godal.

Og det merkelige ordet husasnotra? Det er funnet to ganger i gamle islandske tekster og var trolig betegnelsen på et verdifullt navigasjonsredskap som kunne vise veien hjem. Noe som peker mot hus i betydningen stjernebilde. Eller som det er skrevet i prosjektpapirene: «Visjonær framtidsretta aktivitet som bygger på tradisjon».

  • 1/1
  • Bygging av geitbåt
    1/8
    Bygging av geitbåt
  • 2/8
  • 3/8
  • En av museets håndverkere bearbeider materiale med øks. I bakgrunnen står en gammel brygge
    4/8
  • Håndverker Jon Bojer Godal sitter tvers over på et materiale. Han har en øks i den ene hånden og en stemjern i den andre. Han skal til å slå stemjernet med den butte enden av øksen.
    5/8
  • 6/8
  • 7/8
  • 8/8

Prosjekter på Husansotra

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2