Hopp til hovedinnhold

Husasnotra ivaretar gamle håndverks- og byggeteknikker gjennom et treårig opplæringsprogram.

Husasnotra er vår avdeling som er et lærested for tradisjonshåndverk. Her bygges hus og geitbåter i forskjellige størrelser. Færinger med to og et halvt rom er den vanligste. Men vi bygger også fyringer og kirkebåt, som har 7 rom. Vi har også et opplæringstilbud til håndverkere ut over svennebrev. Det er et tilbud som blir gitt over 3 år med kursing og styrt praksis. «Næmingene», som vi kaller håndverkerne under opplæring, arbeider med mange prosjekt, både nybygging og restaurering. Vi arbeider mest med freda bygg og kirker, og samarbeider med Senter for Bygdekultur på Dovre og Rørosmuseet om denne opplæringen.

Etablert for å bevare byggeskikken for hus og båt på Nordmøre

Husasnotra er et lærested for tradisjonshåndverk. Her bygges hus og geitbåter i forskjellige størrelser. Færinger med to og et halvt rom er den vanligste. Men vi bygger også fyringer og kirkebåt, som har 7 rom. Vi har også et opplæringstilbud til håndverkere ut over svennebrev. Det er et tilbud som blir gitt over 3 år med kursing og styrt praksis. «Næmingene», som vi kaller håndverkerne under opplæring, arbeider med mange prosjekt, både nybygging og restaurering. Vi arbeider mest med freda bygg og kirker, og samarbeider med Senter for Bygdekultur på Dovre og Rørosmuseet om denne opplæringen.

Vårt eget bygg, som vi også kaller Husasnotra, ble bygd som en tradisjonell låvebygning fra Nordmøre. Med trevirke fra en håndplukket skogteig i Meldal er et bygg på 400 kvadratmeter reist. Lokalene er ført opp på den måten det var vanlig å bygge store driftsbygninger fram til ca 1950. Byggingen er blitt organisert som kurs i blinking, hogging av tømmer, saging, stavlineteknikk, reising av bygg og mye mer.

Nybygg ferdig i 2025

I 2023 søkte vi håndveksløftet, og fikk støtte til å utvide verkstedlokalene våre. Det har resultert i et stort og flott tilbygg som snart står ferdig ved Husasnootra.

Tilbygget består hovedsakelig av to individuelle stav-line-bygg som begge henger sammen med det eksisterende verkstedbygget. Utførelsen er gjort etter Nordmørsk byggeskikk, men med tilpasninger som gjør det egna til vårt bruk.

Tallak Prytz og Allan Andreasson har gjennom tre år vært næminger i tradisjonstømring hos oss. Som sine avsluttende næmingoppgaver er det de som har stått for arbeidet med tilbygget.

Den ene delen av tilbygget vil romme et sagbruk og materiallager til båtbyggeriet. I den andre delen blir det et flerbruksrom i første etasje som er velegna til blant annet smøring av nybygde båter. Andre etasje er designert seilmakerverksted.

Dette prosjektet har også gjort det mulig for oss å bedre utnytte plassen i det eksisterende bygget. Rom som tidligere har blitt brukt til lagring av museumsgjenstander skal nå forvandles til maskinfritt snekkerverksted, og et eget vindusmakerverksted.

Dette prosjektet utgjør en enorm oppgradering for oss som jobber på Geitbåtmuseet/Husasnotra, og vi gleder oss til å ta fatt på nye oppdrag i nye lokaler!

 

 

«Næmingane håper vi vil fungere som bjellekyr og sosiale stjerner i sine hjemlige miljø», sier Jon B. Godal.

Og det merkelige ordet husasnotra? Det er funnet to ganger i gamle islandske tekster og var trolig betegnelsen på et verdifullt navigasjonsredskap som kunne vise veien hjem. Noe som peker mot hus i betydningen stjernebilde. Eller som det er skrevet i prosjektpapirene: «Visjonær framtidsretta aktivitet som bygger på tradisjon».

  • 1/1
  • Bygging av geitbåt
    1/8
    Bygging av geitbåt
  • 2/8
  • 3/8
  • En av museets håndverkere bearbeider materiale med øks. I bakgrunnen står en gammel brygge
    4/8
  • Håndverker Jon Bojer Godal sitter tvers over på et materiale. Han har en øks i den ene hånden og en stemjern i den andre. Han skal til å slå stemjernet med den butte enden av øksen.
    5/8
  • 6/8
  • 7/8
  • 8/8

Prosjekter på Husansotra

Husasnotra
Valsøyfjordvegen 1349
6687 Valsøyfjord

Telefon: 45298110
lisabeth@nordmore.museum.no

Museum24:Portal - 2025.02.14
Grunnstilsett-versjon: 2