- 1/1
Jarle Stavik
"En rik, men ikke for omfangsrik samling"
Bygdemuseet Leikvin har en fin samling med tekstiler fra Sunndal kommune, Spesielt sunndalsdalføret har hatt rike tradisjoner for hvitsøm, sølvarbeid og andre kunstformer og dette reflekteres også i samlingene her. Samtidig er ikke samlingen for omfangsrik heller og var derfor mulig for de tre damene som kom fra instituttet å dokumentere i sin helhet med litt kveldsarbeid innlagt. Det var brudedrakten fra Gikling som sto i fokus, men også enkelte privatpersoner var innom i løpet av de tre dagene arbeidet tok, det er også mange tekstilskatter på private hender i Sunndal og nå ble også noe av dette dokumentert.
Ved gjenomgangen av museumssamlingen var det mange små utbrudd av begeistring over teknikk og materialvalg på liv, skjorter og andre draktdetaljer. Det viste seg også at museet fra før hadde et plagg som hadde vært brukt sammen med stakken og skjorta til brudedrakta den gangen Hans Dedekam var i Sunndal og fotograferte til sin bok Hvitsøm på Nordmør som kom ut i 1914. Da ble Laura Gikling, siste norske eier, fotografert med drakten slik den ville vært andre dagen i bryllupet og på det bildet er det ikke vesten som var med over til USA som ble brukt, men en annen. Med sammenligning med bildet fra Dedekams viste det seg at en annen bunadsvest i samlingen som tidligere var gitt til museet av Laura selv den gangen hun levde var identisk med den på bildet. Enda en bit i detektivarbeidet rundt brudedrakten fra Gikling kom på plass.
Kristin Gulbrandsen (fagkonsulent for rekonstruksjon) fra Instituttet for Bunad og Folkedrakt dokumenterer et av flere liv fra samlingen på Leikvin. De andre som var der var Ragni Engstrøm Nilsen (samlingsansvarlig), Solveig Strand (konservator).
- 1/1
Jarle Stavik
Dette livet ble brukt første gangen brudedrakten ble avfotografert. Det var i samlingen til museet fra før. Det er fra omtrent samme tidsperiode som bruderakten ellers, sent 1700-tall/ tidlig 1800-tall.
- 1/1
Jarle Stavik