Hopp til hovedinnhold

Opplev klippfiskens historie fra den ble brakt til Kristiansund tidlig på 1700-tallet, og dens utvikling og betydning for handel og næring frem til i dag.

23. juni til 31. august 2024

Tirsdag-søndag 11.00-16.00

Voksen: 120,-

Skoleelev eller student med bevis: 90,-

Honnør: 90,-

Barn under 16 år: Gratis

Cruise/gruppe: 140,- per person - minstebestilling: 1500,-

Milnbrygga
Dikselveien 20
6512 Kristiansund

Telefon: (+47) 99 62 62 02
stein-gunnar.sommerset@nordmorsmusea.no

Se det autentiske miljøet i den gamle svalgangsbrygga fra 1700-tallet. Her blir du guidet gjennom bryggas unike og urørte innredning og får oppleve den helt spesielle atmosfæren med lukt av klippfisk og salt i veggene. Her finner du også flere fotoutstillinger som viser livet på klippfiskbergene og hvordan klippfiskframstillingen og eksporten foregikk på tradisjonelt vis.

Autentisk museum i autentisk miljø

Når du kommer til Milnbergan, står du på et av landets eldste og største klippfiskberg. Brygga nedenfor ble bygd av en av grunnleggerne av klippfisknæringen i Kristiansund og Norge, William Gordon, i 1749, men har fått  navnet sitt etter dens neste eier, Walter Miln, som kjøpte den i 1772.

Stedet var svært gunstig for klippfiskproduksjon på grunn av de store områdene med svaberg rundt brygga. Sesongen startet i mars og varte hele sommeren. Torsken ble flekket, saltet og lagt i press i lasterommene på båtene. Når fisken kom til Kristiansund, ble den først vasket i fjæra, og deretter saltmodnet og vasket på nytt, før den ble lagt ut på «bergan» til tørk. Tørkingen tok rundt fire til seks uker eller lenger, avhengig av været. I sesongen kunne det arbeide 150 personer her, og en stor del av dem var kvinner og barn.

  • En kvinne kledd ut som klippfiskkjerring forteller tre barn om klippfisk inne i museet
    1/1

Hva skjer på Klippfiskmuseet?

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2