Sommerkaffe
En historie om lidenskap for kvalitet

Tidspunkt
kl. 11:00-15:00
Kaffebrenning kl. 13:00
Priser
Alle: gratis
Her finner du oss
Handelshuset Patrick Volckmar
Freiveien 8
6510 Kristiansund
Kontaktperson:
Ann-Charlott Sommer-Ekelund
Telefon: 95 97 11 54
anncharlott@nordmorsmusea.no
En historie om lidenskap for kvalitet
Mandag 11. juli er Kaffebrenneriet åpent og det årets sommerkaffe skal brennes!
På museumskafeen Patrick Volckmar brenner vi vårt sorte gull etter håndverkstradisjon overlevert oss i 1999.
Kaffebrenneren vår er kullfyrt og produsert i 1870 av Emmericher Maschinenfabrik i Emmerich am Rhein i Tyskland og veier 3 ½ tonn. Maskinen var i kommersiell bruk helt fram til 1970 hos Kristiansunds-firmaet Torstein Pedersen Engros, på Storkaia, byens hjerte. I 1999 overtok museet kaffebrenneren og merkenavnet Varde-kaffe, siden da har vi drevet det vi mener er den eldste kullfyrte kaffebrenneren i drift i Nord-Europa.
Kaffebrenner Willy Larsen, som hadde stått for kaffe-brenningen hos TP engros, ble den store læremesteren. Han hadde brukt brenneren i mange tiår og hadde inngående kjennskap til både maskinens luner og Vardekaffens hemmeligheter. Vi fikk brent mange ladninger sammen med ham og kunnskapen og innsikten er overført gjennom handling – handlingsbåren kunnskap i beste forstand!
Økologisk Honey kaffe og spesial kaffe fra Bolivia
I år bruker vi to veldig smakfull kaffe til vår sommerkekaffe; Økologisk Honey og Bolivia kaffe.
Økologisk Honey er en spesialkaffe fra Honduras som er Honey prosessert. Dette gir kaffen et mer sødmefylt preg og kaffen har toner av karamell, sitrus, aprikos og nøtter.
Kaffe fra Bolivia er helt unikt og er mindre kjent enn sine naboer. Regionen Yungas, som betyr “varm jord” har optimale forhold for dyrking av spesialkaffe. Og det er her fem kaffebønder har slått seg sammen for å produsere økologisk kaffe av høyeste kvalitet. Denne kaffen har smakstoner av nepe og mango.
Kom og se!
Blandingen vil bli fyrt opp i den erverdige kaffebrenneren fra 1870 ca. kl.13:00.
Kaffebrenneren fyres opp til 180 grader med kull og bjørkeved. Tre kvart time tar det før brenneren blir varm nok. Deretter varmes hele blandingen i trommelen til ca. 180 grader, og etter 10-15 minutter er bønnene ferdige. Når de mørkebrune kaffebønnene er ferdig, tømmer vi de ut i den store avkjølingstrommelen.
Pop-up salg!
Knall tilbud kun denne dagen; 4 Nordmøre museums årbøker 100- kr!
Du er velkommen til å være med på museumskafé!
Andre aktiviteter fra Kristiansund
Bacalaokonkurransen 2023
Velkommen til årets bacalaokonkurranse. Denne tradisjonsrike konkurransen holdes for 27. gang. Vi er på jakt etter folkets beste bacalao. Nytt i år er at vi kun har folkets klasse.