Sunndal bygdemuseum

Lokalisert mellom to av verdens høyeste fosser ligger Sunndal bygdemuseum – Leikvin. Her har du tilgang til hele Sunndalshistoria, spesielt historiene rundt de britiske lakselordene.

Sunndal bygdemuseum

Åpningstider

21. juni til 15. august 2023
Tirsdag til onsdag: 12.00 - 17.00
Åpen til kl. 19 alle onsdager i juli
Fredag til søndag 12.00 - 17.00

Parken er åpen og gratis hele året

Priser

Voksen: 80,-
Barn over 10 år: 10,-
Grupper 10–19 personer: 40,- pr. person
Grupper 20+: 30,- pr. person

Her finner du oss

Sunndal bygdemuseum
Leikvinvegen 21
6612 Grøa

Telefon: 97 47 19 42 Avdelingsleder:
jarle@nordmorsmusea.no

Vis på kart

I fotsporene til lakselordene

Sunndal bygdemuseum er en del av Leikvin kulturminnepark. Her handler hovedutstillingen om de britiske lakselordene som kom til Nordmøre i tiden mellom 1850 og 1950, og spesielt om Barbara Arbuthnott hvis dramatiske liv er blitt legendarisk i dalen. Andre sider av sunndalshistoria fortelles også med egne utstillinger om jakt og fangst. Museet er et friluftsmuseum med flere bygninger av varierende alder, noen med autentisk interiør, andre har utstillinger innendørs.

Museet tar imot bestilling på omvisning hele året, så langt vi har kapasitet. I tillegg er det mange som opplever museet på våre populære arrangementer og opplegg for de lokale skolene.

Det er flere tusen gjenstander på Leikvin, mesteparten er forbundet med det gamle jordbrukssamfunnet, men også etter lakselordene. De fleste er nok ikke utstilt. I dag er det inntaksstopp for gjenstander som ikke er tilknyttet lakselordenes historie, med mindre de utfyller eksisterende samlingene.

Resten av kulturminneparken kan du oppleve på egen hånd: Phillipshagen er en britisk landskapshage anlagt av briten Etelbert Lort-Phillips rundt huset hans, "Hvilestedet". I dag er huset borte, men hagen er full av blomstrende planter og trær. Følger man stien ned fra Phillipshagen kommer man til gravfeltet på Løykja, et av landets største gravfelt fra jernalderen. Gravfeltet er tilrettelagt med skilting på flere språk langs stien. Ved avtale kan man også få guiding her. Den siste delen av kulturminneparken er kirkegården på Løykja, hvor Barbara Arbuthnott og flere andre av hovedpersonene rundt hennes historie er begravd. Her var det også hovedkirken i Sunndal lå helt til den ble tatt av ras på 1700-tallet.

Det er gratis å gå tur i parken året rundt. For omvisning i museets bygninger tar vi inngangsbillett.

Hver onsdag i juli er det treff på Leikvin. Onsdagstreffene arrangeres i samarbeid med ulike lag i Sunndal. Museet er da langåpent med aktiviteter og omvisning.

SOME

I tillegg til Nordmørsmuseas facebook-side der du får informasjon om det som skjer i hele Nordmøre, har Leikvin kulturminnepark egen Facebookside

Hva skjer i Sunndal bygdemuseum

Scroll til toppen