Sanden

Kom til idylliske Veiholmen og opplev en av museets perler på vakre Sanden, og få et dypdykk i hvordan livet utfoldet seg på Nordmørskysten på 1800- og 1900-talllet.

Sanden

Åpningstider

23. juni til 6. august 2023

tir. til søn.: 13:00- 17:00

 

Priser

Voksen: 75,- 

Grupper over 20 personer kr. 50 pr. person.

Barn: Gratis

Her finner du oss

Sanden

Jettevilla 6
6571 Hopen

Telefon:  47 32 07 70

Avdelingsleder:
silje.gulstad@nordmorsmusea.no

En perle i havgapet

Sanden er en overklassebolig fra 1700-tallet som skildrer hvordan livet var for en familie som drev med fiske, fiskehandel og jordbruk på et lite fiskevær langt ute i havgapet. Eiendommen består av fem bygninger, der alt er bevart slik det var da siste eier bodde her. Sanden forteller historien om handel, fiske, utvandring til Amerika, og ikke minst dagliglivet ytterst på Nordmørskysten for over hundre år siden.

 

Sanden tilhørte Eckhoff-familien fra 1795 til 1984 da Smøla museum kjøpte eiendommene. Anders og Berndine Eckhoff, som ble gift i 1875, og deres ni barn bodde i huset. Seks av barna emigrerte til Amerika, bare tre barn ble igjen i Norge. Astrid og broren Karl Johan bodde i Sanden hele sitt liv. De hadde en annen bror som også bosatte  seg på Veiholmen. I dag står alle husene i Sanden slik Astrid forlot dem da hun døde i 1983.

Interiøret i våningshuset er autentisk og preget av at menneskene som bodde her gjennom tidene har hatt vide kontakter både i Norge og utenfor landets grenser, og våningshuset, brygga, fjøset, stabburet og naustet er fortsatt slik det var da familien bodde her.

I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebook-side der du får informasjon om det som skjer i hele Nordmøre, har museene på Smøla en egen Facebook-side.

Artikler

Scroll til toppen