Rosvoll prestegard

Idylliske Rosvoll prestegård har vært bosted til presten siden 1749, og er i dag et historisk bygg som er vel verdt å besøke.

Rosvoll prestegard

Åpningstider

2. til 23. juli

tor til søn: 13:00- 16:00

 

Priser

Gratis inngang

Her finner du oss

Rosvoll prestegard
Rosvollveien 240

Telefon:  47 32 07 70

Avdelingsleder:
silje.gulstad@nordmorsmusea.no

Vis på kart

Livet på prestegarden

Prestegården

Før Smøla ble prestegjeld i 1749, bodde det en kapellan på Vestsmøla. Han var prest på Odden, Brattvær og Veiholmen, mens Edøy sokn lå under sognepresten i Aure.

I 1879 kom presten og læreren Ole Olsen Moe til Smøla. Han tok fatt på bygging av ny prestegård. Han arbeidet også for å bedre skolestellet på Smøla. I Ole Olsen Moes tid på Smøla ble det bygd syv nye skoler og to kirker foruten den nye prestegården, som er bygget slik vi ser det i dag.

Det har i mange år vært hevdet at det var industrimannen Christian Thams fra Orkdal som var arkitekt og produsent av prestegården. I et gammelt arkiv fra kirkekontoret har en funnet informasjon om byggingen av prestegården. Her fant vi en byggekontrakt underskrevet 24.mai 1880. I kontrakten står det: «Undertegnende Johannes Forbragd påtager sig herved at opføre en grundmuret 1 1/2 etages træbygning, 27 alen lang, 17 alen bred og 7 alen høj fra gulv til tagets brgyndelse, på Rostvold prestegård frå følgende betingelser: – bygningen opføres på et af Her sogneprest Moe nærmere påviset sted efter de afh. Landbrugsingeniør Tandbergs udarbeidede tegninger med aft. Arkitekt Nordan påtegnede forandringer.»

Det står nøye beskrevet hvordan presteboligen skulle være. Det skulle kun anvendes materialer av beste sort, alle utvendige dører og vinduer skulle lages av malmfuru og i alle beboelsesrom skulle det være doble vinduer med lufteventiler. Det ble en moderne prestebolig med høy standard etter datidens krav.

Rosvoll prestegård var bolig for prestene fram til 1972, da den nye boligen sto klar ved Edøy kirke. Smøla kommune eier eiendommen, men den brukes av Smøla museum og Rosvoll grendalag.

På Rosvoll prestegård finner du disse faste utstillingene:

Made in Smøla – hermetikkhistoria
- Naturhistorisk utstilling av utstoppede fugler og dyr i strandsonen
- Smøla gjennom tidene
- Gullik Dahlstedts fotoutstilling fra fiskeværene: Grip, Veiholmen, Brattvær, Hallarøya, Odden og Ringsøya. Se nettutstillingen HER!

Les mer HER!

I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums Facebookside der du får informasjon om det som skjer i hele Nordmøre, har musea på Smøla en egen Facebookside.

Fast utstilling i Rosvoll prestegard

Scroll til toppen