Rangnes gamle skole

I gammelskolen får vi oppleve hvordan skolehverdagen kunne være for over 100 år siden.

Rangnes gamle skole

Åpningstider

Åpningstider for 2024 kommer snart. Ta gjerne kontakt for besøk utenfor sommersesong!

 

Priser

kr. 75 for voksne, barn gratis

Her finner du oss

Rangnes gamle skole

Rangnesveien 3
6570 Smøla

Telefon:  47 32 07 70

Avdelingsleder:
silje.gulstad@nordmorsmusea.no

Skolemuseum

Rangnes gamle skole er representativ for mange av skolebygningene som ble bygd på Smøla på slutten av 1800-tallet, og i skolemuseet får du se hvordan en skoledag kunne se ut gjennom vår samling med bøker, gjenstander og utstyr fra de fleste grendeskolene i kommunen.

I 1827 kom det en ny skolelov som fastslo at det skulle bygges faste skoler på landsbygda, såkalte allmueskoler. Det skulle være faste skoler ved alle hovedkirker, og omgangsskoler ved alle prestegjeld. I tillegg til dette skulle lærerutdanningen styrkes, og selvlærte skolemestere skulle nå byttes ut med lærere som var utdannet ved. lærerskoler. Smøla var en av de mange mange bygdene som fikk utsettelse, men etter kravene ble innskjerpet ved den nye skoleloven i 1860, var det ingen vei utenom.

I dag brukes Rangnes gamle skole av barnehagen og skolen, og når de besøker oss får barna oppleve hvordan skolehverdagen kunne være for over 100 år siden.

 

I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebook-side der du får informasjon om det som skjer i hele Nordmøre, har museene på Smøla egen Facebook-side.

Artikler

Scroll til toppen