Utstillinger om ulike klippfisktema
Se fotoperler om klippfiskproduksjon og miljøet på klippfiskberga av kjente fotografer som Anders B. Wilse og Ernst Schwitters.
Opplev klippfiskens historie fra den ble brakt til Kristiansund tidlig på 1700-tallet, og dens utvikling og betydning for handel og næring frem til i dag.
23. juni til 31. august 2023
Alle dager 12:00-17:00
Milnbrygga
Dikselveien 20
6512 Kristiansund
Se det autentiske miljøet i den gamle svalgangsbrygga fra 1700-tallet. Her blir du guidet gjennom bryggas unike og urørte innredning og får oppleve den helt spesielle atmosfæren med lukt av klippfisk og salt i veggene. Her finner du også flere fotoutstillinger som viser livet på klippfiskbergene og hvordan klippfiskframstillingen og eksporten foregikk på tradisjonelt vis.
Når du kommer til Milnbergan, står du på et av landets eldste og største klippfiskberg. Brygga nedenfor ble bygd av en av grunnleggerne av klippfisknæringen i Kristiansund og Norge, William Gordon, i 1749, men har fått navnet sitt etter dens neste eier, Walter Miln, som kjøpte den i 1772.
Stedet var svært gunstig for klippfiskproduksjon på grunn av de store områdene med svaberg rundt brygga. Sesongen startet i mars og varte hele sommeren. Torsken ble flekket, saltet og lagt i press i lasterommene på båtene. Når fisken kom til Kristiansund, ble den først vasket i fjæra, og deretter saltmodnet og vasket på nytt, før den ble lagt ut på «bergan» til tørk. Tørkingen tok rundt fire til seks uker eller lenger, avhengig av været. I sesongen kunne det arbeide 150 personer her, og en stor del av dem var kvinner og barn.
Klikk her for å se flere artikler om klippfisk og klippfiskproduksjon.
Se fotoperler om klippfiskproduksjon og miljøet på klippfiskberga av kjente fotografer som Anders B. Wilse og Ernst Schwitters.
Av Anders Tovan
av Odd W. Williamsen
Av Olav Løkke
av Kjell Knudsen
av Trudi Henrydotter Eikrem
av Karsten Alnæs
Av Pedro Clausen
Av Bendix Heide jr.
av Lorentz A. Lossius
Av Odd W. Williamsen
Av Odd W Williamsen
Alle er hjertelig velkomne til å delta!
Av Odd W. Williamsen