Klippfiskmuseet
Opplev klippfiskens historie fra den ble brakt til Kristiansund tidlig på 1700-tallet, og dens utvikling og betydning for handel og næring frem til i dag.

Åpningstider
23. juni til 31. august 2023
- Mandag: 12:00-16:00
- Tirsdag til søndag: 12:00-17:00
Priser
Voksen: 120,-
Skoleelev eller student med bevis: 90,-
Honnør: 90,-
Barn under 16 år: Gratis
Cruise/gruppe: 140,- per person
Minstebestilling: 600,-
Her finner du oss
Milnbrygga
Dikselveien 20
6512 Kristiansund
Telefon: 715 87 000
post@nordmorsmusea.no
Milnbrygga
Se det autentiske miljøet i den gamle svalgangsbrygga fra 1700-tallet. Her blir du guidet gjennom bryggas unike og urørte innredning og får oppleve den helt spesielle atmosfæren med lukt av klippfisk og salt i veggene. Her finner du også flere fotoutstillinger som viser livet på klippfiskbergene og hvordan klippfiskframstillingen og eksporten foregikk på tradisjonelt vis.
Når du kommer til Milnbergan, står du på et av landets eldste og største klippfiskberg. Brygga nedenfor ble bygd av en av grunnleggerne av klippfisknæringen i Kristiansund og Norge, William Gordon, i 1749, men har fått navnet sitt etter dens neste eier, Walter Miln, som kjøpte den i 1772.
Klippfiskproduksjon
Stedet var svært gunstig for klippfiskproduksjon på grunn av de store områdene med svaberg rundt brygga. Sesongen startet i mars og varte hele sommeren. Torsken ble flekket, saltet og lagt i press i lasterommene på båtene. Når fisken kom til Kristiansund, ble den først vasket i fjæra, og deretter saltmodnet og vasket på nytt, før den ble lagt ut på «bergan» til tørk. Tørkingen tok rundt fire til seks uker eller lenger, avhengig av været. I sesongen kunne det arbeide 150 personer her, og en stor del av dem var kvinner og barn.
Bacalaokonkurransen 2022
Den årlige konkurransen foregår for 26. gang på Norsk klippfiskmuseum i Milnbrygga på Gomalandet i Kristiansund, og gjelder tradisjonell Kristiansundsbacalao, uten moderne tilsetninger, men full av eksotiske og mystiske smaker! Lørdag 25. juni, åpent for alle!
Bacalaovinnere 2022
Vinnere av privat klasse ble Ingvald Rønninghaug og Dødeladen med Susu Lwin i storkjøkkenklassen. Les mer HER!
SOME
I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebook-side der du får informasjon om det som skjer på hele Nordmøre, har virksomheten i Kristiansund en egen Facebook-side og Instagram-side
To find accommodations in Kristiansund, visit HotelsCombined.
Eksterne koblinger om klippfisk:
Bittersøt storhet (Tidens Krav)
Klippfisk på portugisisk
Klippfiskbutikken, Garshol
Hva skjer i Klippfiskmuseet
Bacalaokonkurransen 2023
Velkommen til årets bacalaokonkurranse. Denne tradisjonsrike konkurransen holdes for 27. gang. Vi er på jakt etter folkets beste bacalao. Nytt i år er at vi kun har folkets klasse.
Fast utstilling i Klippfiskmuseet
Utstillinger om ulike klippfisktema
Se fotoperler om klippfiskproduksjon og miljøet på klippfiskberga av kjente fotografer som Anders B. Wilse og Ernst Schwitters.
Artikler
Om fisk og fiskemat
Av Anders Tovan
En effektiviseringsstudie fra 1950
av Odd W. Williamsen
Ernst Schwitters og Nordmøre
Av Olav Løkke
Newfoundlandsfarten med klippfisk
av Kjell Knudsen
Klippfisk på skinner
av Trudi Henrydotter Eikrem
Vårherres klippfisk
av Karsten Alnæs
En Kristiansunders erfaringer om klipfiskexport
Av Pedro Clausen
Klippfisknæringen i Kristiansund og på Nordmøre etter 2. verdenskrig
Av Bendix Heide jr.
Klippfisk, tilvirkning og eksport i 1930-årene
av Lorentz A. Lossius
I fotsporene til Ramsay, Gordon og Leslie
Av Odd W. Williamsen
Solnedgangsnæringa soltørking
Av Odd W Williamsen
Regler for Bacalaokonkurransen
Alle er hjertelig velkomne til å delta!
The traditional Bacalhau industry in Kristiansund
Av Odd W. Williamsen