Klippfiskmuseet

Opplev klippfiskens historie fra den ble brakt til Kristiansund tidlig på 1700-tallet, og dens utvikling og betydning for handel og næring frem til i dag.

Klippfiskmuseet

Åpningstider

23. juni til 31. august 2024

Alle dager 12:00-17:00

Priser

  • Voksen: 120,-
  • Skoleelev eller student med bevis: 90,-
  • Honnør: 90,-
  • Barn under 16 år: Gratis
  • Cruise/gruppe: 140,- per person - minstebestilling: 1500,-

Her finner du oss

Milnbrygga
Dikselveien 20
6512 Kristiansund

Telefon: (+47) 99 62 62 02
stein-gunnar.sommerset@nordmorsmusea.no

Vis på kart

Milnbrygga

Se det autentiske miljøet i den gamle svalgangsbrygga fra 1700-tallet. Her blir du guidet gjennom bryggas unike og urørte innredning og får oppleve den helt spesielle atmosfæren med lukt av klippfisk og salt i veggene. Her finner du også flere fotoutstillinger som viser livet på klippfiskbergene og hvordan klippfiskframstillingen og eksporten foregikk på tradisjonelt vis.

Når du kommer til Milnbergan, står du på et av landets eldste og største klippfiskberg. Brygga nedenfor ble bygd av en av grunnleggerne av klippfisknæringen i Kristiansund og Norge, William Gordon, i 1749, men har fått  navnet sitt etter dens neste eier, Walter Miln, som kjøpte den i 1772.

Klippfiskproduksjon

Stedet var svært gunstig for klippfiskproduksjon på grunn av de store områdene med svaberg rundt brygga. Sesongen startet i mars og varte hele sommeren. Torsken ble flekket, saltet og lagt i press i lasterommene på båtene. Når fisken kom til Kristiansund, ble den først vasket i fjæra, og deretter saltmodnet og vasket på nytt, før den ble lagt ut på «bergan» til tørk. Tørkingen tok rundt fire til seks uker eller lenger, avhengig av været. I sesongen kunne det arbeide 150 personer her, og en stor del av dem var kvinner og barn.

Klikk her for å se flere artikler om klippfisk og klippfiskproduksjon.

Fast utstilling i Klippfiskmuseet

Scroll til toppen