Ei bronseøks fra Vullumstranda i Halsa
av Bjørn Ringstad
På Geitbåtmuseet har vi nærmere 50 ulike varianter av den nordmørske tradisjonsbåten.
1. januar til 31. desember
Geitbåtmuseets båtsamling er dessverre stengt for besøkende inntil utstillingen i det nyrenoverte «Sliperiet» er ferdig.
Ingen priser er oppgitt.
Geitbåtmuseet
Valsøyfjordvegen 1349
6687 Valsøyfjord
Telefon: 47958049/45298110
lisabeth@nordmore.museum.no
Geitbåten ble bygd og brukt på Nordmøre og i deler av Romsdal. Teknologisk hører geitbåten til det eldste sjiktet av tradisjonsbåter her til lands. Et særtrekk er at de nederste «bordgangene» er hogd i fasong. Rigg og segl har vært uforandret i flere hundre år. I teknologihistorisk sammenheng er geitbåten derfor avgjørende for å forstå utviklingslinjer for tradisjonsbåter i Norge, både framover og bakover i tid. Geitbåten og Geitbåtmuseet representerer derfor en viktig kunnskapsbase i norsk, så vel som i nordisk sammenheng.
Geitbåtmuseet, med sin avdeling Husasnotra som har et treårig opplæringstilbud i tradisjonstømring kalt næmingeordninga, er primært et aktivitetsmuseum hvor håndverk blir holdt levende med bygging både av hus og båter i tradisjonelle teknikker. Vi tar også oppdrag med restaurering.
I tillegg til eget forskningsarbeid er samarbeid med eksterne forskningsmiljøer med på å gi oss stadig mer kunnskap.
I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebook-side der du får informasjon om det som skjer i hele Nordmøre, har Husasnotra egen Facebookside
av Bjørn Ringstad
Av Jon Bojer Godal