Gamle Kvernes bygdemuseum

Opplev kystgårdsmiljøet på vakre Kvernes, og ta deg en tur ned til sjøen for å utforske den gamle rorbua eller opp til ei av Norges eneste gjenværende stavkirker.

Gamle Kvernes bygdemuseum

Åpningstider

Medio juni til medio august 2024

Kontaktløs betaling (kort eller Vipps) anbefales.

Priser

Voksen : 100,-

Barn (tom 15 år): Gratis

Grupper/skoler: Ta kontakt med stedsansvarlig

Her finner du oss

Gamle Kvernes bygdemuseum
Kvernesveien 825
6531 Averøy

Telefon: 91 33 92 11 

Avdelingsleder:
berit.vorpbukt@nordmorsmusea.no

Vis på kart

En del av tusenårsstedet Kvernes

Museumstunet danner et kystgårdsmiljø slik det var på 1600–1800-tallet her ute på Averøy. Her ligger hus, stabbur og kvernhus – alle med en spennende historie og innhold. Rusler man ned mot sjøen, finner man museets sjøavdeling med rorbu og naust. Her finner du båter og bruk som vitner om hvor viktig båten og tilgangen til havet har vært for bosettingen her ute. Her levde de som fiskarbønder. Mens mennene og de eldre sønnene var ute på havet, var kvinnene, barna og de gamle hjemme og drev gården.

Før sommeren 2023 tok vi imot et nytt bygg i samlingen; Vebenstad skole fra 1910. Skolehverdagen har endret seg mye siden den gang, og her får vi mulighet til å gå tilbake i vår nære fortid. 

Området museet ligger i, Kvernes kulturområde, er Averøy kommunes tusenårssted, og i 2018 fikk Kvernes status som ett av flere nøkkelsteder i Kystpilegrimsleia – pilegrimsveien som går langs vestlandskysten nordover til Nidaros. Se mer informasjon om Kystpilegrimsleia her. Kvernes stavkirke - vår nærmeste nabo - forvaltes av Fortidsminneforeningen, og mange velger å kombinere et besøk på museet, med et besøk dit. 

 

 

Museet har aktiviteter gjennom hele året, der lokale mattradisjoner, håndverk, lokalhistorie og lignende er viktige tema. Kirkestivandringen i mai, saltfiskballdagen i juni og Olsokstevnet siste helga i juli er populære arrangement. Her kan du treffe kjentfolk, slå av en prat og samtidig spise deg god og mett på nordmørsk tradisjonskost. På våren og høsten arrangerer vi også temakvelder, og museet har en aktiv frivillighet som møtes jevnlig.

I sommersesongen (medio juni til medio august) har vi faste åpningstider. Ellers er museet åpent for bestilte grupper gjennom hele året. 

I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebookside der du får informasjon om det som skjer på hele Nordmøre, har Gamle Kvernes bygdemuseum en egen Facebookside og Instagramside der arrangementer og små glimt fra museumshverdagen knyttet til formidling og forvaltning, formidles. 

Hva skjer i Gamle Kvernes bygdemuseum

Artikler

Scroll til toppen