Utstillinger om ulike klippfisktema

Se fotoperler om klippfiskproduksjon og miljøet på klippfiskberga av kjente fotografer som Anders B. Wilse og Ernst Schwitters.

Utstillinger om ulike klippfisktema
Klippfisk. Foto: Terje Rakke, Nordic Life

Fotoperler i Milnbrygga

I tillegg til den faste omvisningen kan du se flere mindre utstillinger om klippfiskproduksjon, eksport og livet på berga:

  • Ernst Schwitters’ klippfiskbilder fra 1950: Schwitters (1918 – 1996) fikk viktige oppdrag for den norske eksilregjering under 2. verdenskrig, inkl. en stor Norgesutstilling på varehuset Harrods i London. Som eneste fotograf fikk han følge prosessen mot Vidkun Quisling i 1945, og han var offisiell fotograf for de olympiske vinterleker i Oslo i 1952. Han bidro sterkt til å heve bevisstheten omkring fotografiet som kunstform i Norge. Schwitters var med på Lofotfiske med Stormfuglen 19/3-8/4 1950. Han fotograferte på oppdrag for klippfiskindustrien i Kristiansund 29/5 – 6/6 1950.
  • Fotoperler av Anders B. Wilse
    Anders Beer Wilse (1865–1949) er Norges største fotograf gjennom alle tider. Han sto i spissen for et nytt fotografisk bildespråk, og ga gjennom dette nye og moderniserte fotografiet det norske folk et moderne selvbilde. Ingen annen fotograf har i like stor grad påvirket våre måter å ta bilder på, eller betydd så mye for norsk identitet. Han er også kjent for å ha reist og fotografert over alt i Norge. Han var i Kristiansund 1902,1905, 1919, 1922, 1924, 1925, 1927. Våre klippfiskbilder er fra 1920-tallet.
  • ”Kvinner på klippene”
    Hverdagsslit gjennom 300 år. Det var få som hadde råd til gummistøvler og oljeklær. På føttene hadde de vanligvis lørstøvler med trebunner. Enkelte heldige hadde fangskinn av lær, mens andre prøvde å holde vann og kulde ute med forkle og ullklær. Kvinnene arbeidet i stakk, og det er ikke vanskelig å forestille seg at det kunne være en kald fornøyelse når nordavindsrokken sto inn fra havet, med piskende hagl og snø.
  • “Med klippfisk under lukene” – om klippfiskeksport fra Kristiansund til Portugal, Spania, Italia, Karibia og Sør-Amerika – markeder og rederier. Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre har gitt utstillingen til Norsk klippfiskmuseum. Det er foreningen som har utviklet og bekostet utstillingen i samarbeid med museet.

I tillegg kan du se filmene "Frå Andøya til Rio, klippfisken som erobra verden" og "Klippfisk fra fangst til fat".

Scroll til toppen