Tysk pistol fra andre verdenskrig

Tysk pistol fra andre verdenskrig
Det er en halvautomatisk pistol av typen P37, designet av Rudolf Frommer. Foto: Virginia Bertani

Nordmøre museum fikk gjenstanden inn i sin samling på selveste 75-års-frigjøringsdagen 8. mai 2020

Bjørn Arne Dalum skulle rydde litt i terrenget bak bolighuset sitt på St.Hans haugen i Kristiansund. Han gikk løs på en einerbusk som hadde vokst seg ut over alle proporsjoner, og som hadde et stort rotsystem. Her fant han en pistol! Den bar preg av å ha ligget i fuktig jord i mange år og var godt rusten, men Dalum leverte den for sikkerhets skyld inn på Politivakta.

Politiet kontaktet Forsvarsmuseet på Akershus festning, og de kan opplyse at pistolen er produsert av fabrikken Fémaru-Fegyver és Gépgyár (FÉG)  i Budapest, Ungarn i 1943. Det er en motor-, våpen- og småmaskinfabrikk grunnlagt 1891 som fortsatt er i drift, og som nå mest produserer varmeovner.

Det er en halvautomatisk pistol av typen P37, designet av Rudolf Frommer og godkjent for bruk i den ungarske hær fra 1937. Vårt eksemplar har serienr. 40232, kaliber 7,65 mm og er produsert under den tyske okkupasjonen av Ungarn, i 1943. Tyskerne tok med en del slike pistoler til Norge. Den tyske versjonen har manuell sikring. Pistolen er ganske liten; 182 mm lang, veier 720 gram. Luftwaffe fikk produsert 85.000 slike pistoler i fem varianter. Pistolen har treskaft og ble båret i lær-hylster.

Så kan vi bare undres; ble pistolen gjemt unna der i utmarka under krigen, eller er den lagt der i ettertid av barn som har lekt med den? Den er ikke kommet dit sammen med bygningsavfall fra nedrevne sentrumsbygg, for her har det aldri vært anleggsvirksomhet.

Det passer usedvanlig bra at Nordmøre museum fikk gjenstanden inn i sin samling på selveste 75-års-frigjøringsdagen 8. mai 2020.

Scroll til toppen