Se torsken!

Ei vandreutstilling om torskens mange ansikter

Se torsken!
Se torsken på Norsk klippfiskmuseum. Foto: Virginia Bertani

Ei vandreutstilling om torskens mange ansikter

Norsk klippfiskmuseum åpnet lørdag 19. juni 2021 med vandreutstillinga «Se Torsken», som handler om den viktigste fisken i landet vårt, slik den blir sett av oss som fisker den, selger den og spiser den – gjennom århundrene og i de ulike delene av Kyst-Norge.

Se Torsken!

Utstillingen «Se Torsken» laget av Tromsø Museum – Universitetsmuseet. Den åpnet i Tromsø høsten 2008, og har siden reist både i nord og sør for å gi publikum et nytt syn på en gammel kjenning.

Torsken er en fisk vi alle har et forhold til. Mølje på middagsfatet, juksafiske i late sommerkvelder, børsvinner med Aker Seafood og en bærebjelke i mange kystsamfunn – torsken har mange oppgaver. Denne utstilllingen hyller torsken og viser dens mangfoldighet.

Til grunn for utstillingen ligger tverrfaglig forsknings- og museumsarbeid. Tradisjonelt har museene vist naturvitenskapens natur og samfunnsvitenskapens kultur. Men denne utstillingen viser at de torskene vi ser, er skapt i kulturen gjennom vitenskapens og samfunnets håndtering av den. Vi leser torsken inn i vårt eget samfunnsbilde.

Ved å vise at torsken har mange ansikt – den er for eksempel både EU-motstander og EU-tilhenger – vil vi få fram at det nettopp er gjennom å tale torskens sak i kulturen at naturens torsk får form.

Med utstillingen ønsker museet å inspirere ungdom og voksne, både med og uten nærhet til fiskerinæringa. Utstillingen vil synliggjøre hvordan vi mennesker medvirker til å forme torsken. Slik vil den gjøre bevisstgjøre de besøkende og skape holdninger til viktige politiske spørsmål i vår tid.

Tekst er gjengitt med tillatelse fra Tromsø Museum – Universitetsmuseet

Digital miniomvisning på Norsk Klippfiskmuseum i Kristiansund

Se videoen her!

Scroll til toppen