Rosemaling, marinarkeologi, sildefiske

Utstilling om marinarkeologiske funn, rosemalte kister, boller og tiner og du kan lære litt om å salte sild.

Rosemaling, marinarkeologi, sildefiske
Rosemaling fra tre kiste. Nordmøre museums samling

Kristiansund

Vi har gleden av å invitere publikum inn i vår utstilling i Storgata 19 i Kristiansund. Velkommen!

Den marinarkeologiske delen tar for seg funn fra havna, havna som senteret for aktivitet i byen. Skip lå på havna og ventet på bør, de losset og lastet gods, de solgte varer fra skipet, de lagde mat, drakk og sloss. Havnefunn kan gi oss økt innsikt i ting vi allerede vet om, med de kan også gi oss helt ny kunnskap.
Gjenstandene som vises fram er funn som Nils Aukan har gjort på sine mange dykk og som nå er en del av museets samlinger. Gjenstandene han har funnet kan dateres helt tilbake til 16-17-1800-tallet; her er krittpiper, seltersflasker, oktant, loggflyndre, glassprisme, puddingform i bronse, krukker og fat og mye mer.
Du kan lese mer om S/S Hilda, dampskipet som forliste utenfor Stavneset fyr på Averøya i 1875. Mange av gjenstandene og bilder er fra og av vraket som ligger på havets bunn.
Eller du kan bli litt mer kjent med Alfredo, gallionsfiguren på skonnerten som forliste utenfor Smøla.

Vi viser også fine eksemplarer av rosemalte kister, boller og tiner mm. fra Nordmøre. På Nordmøre finner vi rosemaling som er påvirket både av lokale og tilreisende malere. Den mest originale rosemaleren var kanskje Jacob Christian Tokle (ca. 1799-1881) i Ytre Stangvik i Surnadal.

Og sist, men ikke minst får vi lære litt om å salte sild, supplert med foto av Anders B. Wilse. Å salte silda i tønner var i hovedsak et kvinnearbeid. Fiskeblod, skjell eller «silderisp», salt og kulde gjorde arbeidet hardt og ufyselig. Håndtere de fulle tønnene var mannsarbeid.

Scroll til toppen