Regler for Bacalaokonkurransen

Alle er hjertelig velkomne til å delta!

Regler for Bacalaokonkurransen
Arbeid på klippfiskbergene i Kristiansund straks etter andre verdenskrig. Foto: Georg Sverdrup, Nordmøre museums samling

BACALAOKONKURRANSEN 2023

REGLER

Norsk Klippfiskmuseum i Kristiansund arrangerer også i 2023 konkurransen om å lage den beste bacalaoen i klassisk 1800-talls-stil.

Konkurransen BACALAO DE KRISTIANSUND - Folkets beste bacalao -, finner sted på Norsk Klippfiskmuseum, Milnbrygga, lørdag 17. juni 2023.

I Kristiansund har vi en unik mattradisjon. Helt siden 1830-tallet - i over 190 år – har vi laget bacalao på samme måten. Og alle sammen lager den beste! På Klippfiskmuseet arrangerer vi hvert år konkurranse om hvem som lager den aller beste Kristiansundsbacalaoen.

Hvem lager den beste Kristiansundsbacalaoen i 1800-talls-tradisjon?

 

1. Konkurransekriterier:

Ingredienser: Det er kun de opplistede råstoffene som kan benyttes i konkurransen, men i fritt valgt blandingsforhold. Du trenger slett ikke å bruke alt! Maten lages på den enkelte deltakers eget kjøkken, og bringes ferdig til Klippfiskmuseet innen kl 14.00 på konkurransedagen.

Fisk: Klippfisk av torsk, superior kvalitet, hentes av deltakerne på Nordmørsmusea, Storgata 19, Kristiansund, fra 12. juni. Se pkt. 4.

Fett/Olje: Olivenolje - Crystal blank gul eller grønn Virgin, soyaolje, meierismør eller margarin.

Pepper: Spanskpepper (Cayenne), fersk, tørket hel eller malt. Oliven.

Potet: Valgfri type, skivet og tilberedt i gryta - ikke ved siden av.

Tomat: Fersk, tørket, hermetisk, hele, knust, most, uten skall; tomatpuré (norsk eller utenlandsk)

Pimientos: Fersk, hermetisk, tørket, rød og uten skall.

Løk: Kepaløk (vanlig), stjerne, hvitløk.

Vann: Med eller uten salt.

Vin: Sherry, portvin, madeira, (rød eller hvit) (kan erstattes med sukker)

Retten kan om ønskelig pyntes med persille.

2. Bedømming:

Juryen vurderer rettens farge, smak, lukt og konsistens. Hver dommer gir en helhetsvurdering på en skala fra 1 til 20 poeng.

3. Oppskrifter:

Alle oppskrifter skal være fra Kristiansund/Nordmøre. Juryen skal kontrollere at deltakerne ikke har med ingredienser som ikke er nevnt i pkt 1. Innleverte oppskrifter kan benyttes fritt av Nordmørsmusea, så lenge opphavspersonen er nevnt. Den oppskrifta du vil bruke skal innleveres ved påmelding, seinest 9. juni (se pkt. 5).

4. Tildeling av fisk:

Deltakerne  blir tildelt ett kilo klippfisk. Resten av ingrediensene til bacalaoen må deltakerne skaffe selv.

5. Påmelding:

Siste frist for påmelding er fredag 9. juni 2023 kl. 13.00 til Nordmørsmusea, Storgata 19, Kristiansund, tlf. 99 62 62 02/ E-mail: stein.gunnar.sommerset@nordmorsmusea.no . Disse konkurransereglene utleveres sammen med klippfisken. Alle som ønsker å delta i konkurransen må levere skriftlig oppskrift med dosering og beskrivelse av framgangsmåte, ved påmelding. Ta gjerne med flere kopier på lørdag, til pressa - dersom du skulle vinne!

6. Deltakeravgift:

Avgiften betales ved henting av fisken på Nordmørsmusea. Den er på kr. 250,- 

Alle er hjertelig velkomne til å delta!

Scroll til toppen