Regler for Bacalaokonkurransen

Alle er hjertelig velkomne til å delta!

Regler for Bacalaokonkurransen
Arbeid på klippfiskbergene i Kristiansund straks etter andre verdenskrig. Foto: Georg Sverdrup, Nordmøre museums samling

BACALAOKONKURRANSEN 2022

REGLER

Norsk Klippfiskmuseum i Kristiansund arrangerer også i 2022 konkurransen om å lage den beste bacalaoen i klassisk 1800-talls-stil.

Konkurransen BACALAO DE KRISTIANSUND - Byens beste bacalao - i klasser for private og restaurant, finner sted på Norsk Klippfiskmuseum, Milnbrygga, lørdag 25. juni 2022.

I Kristiansund har vi en unik mattradisjon. Helt siden 1830-tallet - i over 190 år – har vi laget bacalao på samme måten. Og alle sammen lager den beste! På Klippfiskmuseet arrangerer vi hvert år konkurranse om hvem som lager den aller beste Kristiansundsbacalaoen.

BACALAO DE KRISTIANSUND 2022

Hvem lager den beste Kristiansundsbacalaoen i 1800-talls-tradisjon?

Det konkurreres i to klasser:

A . Privatpersoner

B . Restauranter og storhusholdning.

1. Konkurransekriterier:

Ingredienser: Det er kun de opplistede råstoffene som kan benyttes i konkurransen, men i fritt valgt blandingsforhold. Du trenger slett ikke å bruke alt! Maten lages på den enkelte deltakers eget kjøkken, og bringes ferdig til Klippfiskmuseet innen kl 13.45 på konkurransedagen.

Fisk: Klippfisk av torsk, superior kvalitet, hentes av deltakerne på Nordmøre Museum, Storgata 19, Kristiansund, fra 20. juni. Se pkt. 4.

Fett/Olje: Olivenolje - Crystal blank gul eller grønn Virgin, soyaolje, meierismør eller margarin.

Pepper: Spanskpepper (Cayenne), fersk, tørket hel eller malt. Oliven.

Potet: Valgfri type, skivet og tilberedt i gryta - ikke ved siden av.

Tomat: Fersk, tørket, hermetisk, hele, knust, most, uten skall; tomatpuré (norsk eller utenlandsk)

Pimientos: Fersk, hermetisk, tørket, rød og uten skall.

Løk: Kepaløk (vanlig), stjerne, hvitløk.

Vann: Med eller uten salt.

Vin: Sherry, portvin, madeira, (rød eller hvit) (kan erstattes med sukker)

Retten kan om ønskelig pyntes med persille

2. Bedømming:

Juryen vurderer rettens farge, smak, lukt og konsistens. Hver dommer gir en helhetsvurdering på en skala fra 1 til 20 poeng.

3. Oppskrifter:

Alle oppskrifter skal være fra Kristiansund/Nordmøre. Juryen skal kontrollere at deltakerne ikke har med ingredienser som ikke er nevnt i pkt 1. Innleverte oppskrifter kan benyttes fritt av Norsk Klippfiskmuseum, så lenge opphavspersonen er nevnt. Den oppskrifta du vil bruke skal innleveres ved påmelding, seinest 13. juni (se pkt 5).

4. Tildeling av fisk:

Deltakerne i privat klasse blir tildelt ett kilo klippfisk, mens deltakerne i restaurant/storhusholdning blir tildelt to kilo klippfisk. Resten av ingrediensene til bacalaoen må deltakerne skaffe selv.

5. Påmelding:

Siste frist for påmelding er mandag 13. juni 2022 kl. 13.00 til Nordmøre Museum, Storgata 19, Kristiansund, tlf. 71 58 70 00/ E-mail: roar.leite@nordmore.museum.no. Disse konkurransereglene utleveres sammen med klippfisken og en t-skjorte som skal brukes under konkurransen. Alle som ønsker å delta i konkurransen må levere skriftlig oppskrift med dosering og beskrivelse av framgangsmåte, ved påmelding. Ta gjerne med flere kopier på lørdag, til pressa - dersom du skulle vinne!

6. Deltakeravgift:

Avgiften betales ved henting av fisken på Nordmøre museum. Private kr. 200,- . Restauranter kr. 700,- (Restauranter kan få faktura).

Alle er hjertelig velkomne til å delta!

Scroll til toppen