Lekegruppa

Lekegruppa
Lekegruppa i Kristiansund. Foto: Roar M. Leite

"Lekegruppa" ved Nordmøre museum besto av spreke pensjonister fra Kristiansundsområdet som arbeidet aktivt for å ta vare på kunnskapen om gamle leker fra mellomkrigstiden og framover.

Lekegruppa er ikke i virksomhet lenger, men vi synes det er viktig å presentere noe av det de arbeidet for her. Lekegruppa hadde flere eksperter på gamle leker som f.eks. bandhjul, nix, klekka, gamle sangleker og ball-leker i Kristiansundstradisjon. Utfordringen var å gjøre "oldefars leker" tilgjengelige som levende tradisjon. Museet mente det var viktig å formidle disse ferdighetene videre til dagens barn og Lekegruppa ble derfor en vital del av museets virksomhet i de åra de var aktive.

Lekegruppa deltok på aktivitetsdager i skoler og barnehager. De holdt kurs for lærere slik at de fikk være med på å videreføre kunnskapen til barn. Kunnskapen om lekene er i ferd med å forsvinne, og Lekegruppa og de ansatte ved Nordmøre museum i Kristiansund samarbeidet med Rensvik skole om å få filmet og dokumentert lekene. Våren 2008 fikk Nordmøre museum og Rensvik skole midler fra ”Den kulturelle skolesekken” til å gjennomføre prosjektet med bevaring og formidling av gamle sanger og gateleiker fra Kristiansund, Ta den ring. Se under bøker til salgs. Dette ble et omfattende arbeid. Produktet består av 4 ulike deler som utgjør en samlet helhet:

  • DVD som viser helt konkret hvordan de gamle lekene ble gjennomført. Skuespillerne er elever fra Rensvik skole. Også medlemmer fra Lekegruppa bidrar.
  • CD 1 med innspilling av gamle sanger og sangleker. Her har Lekegruppa og elever fra Rensvik medvirket.
  • CD 2 med noen utvalgte sanger fra CD 1, hvor Rune Tylden har gjenskapt sangene til moderne form. Elever ved Rensvik skole står for sangstemmene.
  • Hefte med noter, tekster, regler og historisk bakgrunn.

Jan Håvard Sedsbøe var fra han tok initiativet i 2001 og til sin død i 2007, leder for gruppa. I 2003 stilte han opp og demonstrerte leker under "Kulturtorget" i Molde. I slike sammenhenger tok Jan gjerne fram munnspillet. "Ka-jong, ka-jei" var signaturmelodien. Svenn Arne Kvamme var leder fram til at aktiviteten ble lagt ned i 2015. De hadde også eget orkester, som ble ledet av Olaf Hammer. De spilte i mange ulike sammenhenger, både gamle barnesanger og sangleker og gamle revysanger.

Lekegruppa la mye energi og glød i det de drev med, og spredde alltid glede og entusiasme rundt seg.

6. mars 2010 mottok Lekegruppa Kristiansund kommunes seniorpris.

Scroll til toppen