Kulturminnedagene 2022: våre beste oppskrifter!

Kulturminnedagene 2022
Under Kulturminnedagene 2022 arrangerte Nordmøre museum "Den store brødbakerdagen i Almskårstua".
Vi har fyrt i røykovnen til både brødbaking og steking av andre matvarer. Etter stor forespørsel fra våre besøkere, har vi skrevet ned oppskriftene til brød fra Karin, Stein-Gunnar og Virginia!
Brød! Brød! Brød!
Karins grove brød
6dl vann
300gr lettkokte havregryn
150gr sammalt grovhvete
100gr havrekli, dette skal bløtlegges i ca. 20 min.
750 gr hvetemel
2ts salt
2-3ts sukker
4dl skummet melk (varmes litt)
1/2dl rapsolje
1pk gjær
Egg til pensling
Bland tørrgjær i det tørre, tilsett det bløtlagte og lunken melk og olje. Hev deigen til dobbel omtrent størrelse. Del den i to og form brød. Etterhev og pensle med egg. Stekes på 200gr i 45-60 min.
Stein-Gunnars kaldgjæringsbrød «Páris»
Denne måten å lage brød på fikk jeg lære av en dansk baker jeg delte leilighet med i Athen. Hun sa det var en fransk oppskrift og kalte det «flûtes», men jeg synes de er litt for tykke til å ligne fløyter. Jeg har som regel i gulerøtter som gjør brødet ekstra saftig, og hasselnøtter fordi jeg er glad i dem. Den danske bakeren min var håpløst forelsket i en musiker fra Kreta. Mannen het Páris etter den trojanske prinsen som røvet verdens vakreste kvinne, den skjønne Helena som, akk, allerede var gift med Menelaos. Kjærligheten var komplisert og er nok rusten nå, men brødet til den danske bakeren ble bakt på brødbakedagen på Almskårstua.
Her er oppskriften
Ingredienser:
½ pk. fersk gjær
5 dl. vann
2 ts. salt
En skvett kaldpresset matolje
3 gulerøtter, trimmet
1 glass linfrø, solsikkefrø og hasselnøtter
3,5 dl. sammalt rugmel
8 dl. hvetemel
Løs opp gjær i kaldt vann og tilsett salt, gulerøtter, nøtter, frøblandingen og en skvett olje i en bakstebolle. Rør inn melet med en tresleiv til det blir en klebrig deig. Ikke kna deigen. Dekk over og la stå kaldt over natten. Del deigen i tre deler, væt hendene og strekk hver del til en bagettlignende størrelse. Stek midt i ovnen på full temperatur i 10 minutter, så 20 minutter på 220°C til brødene er gylne. La stå noen minutter før oppskjæring!
Ferskt, lyst italiensk landbrød!
Hvem vet ikke at Italia også er kjent for sine gode brødbakere? Hvis du ikke har prøvd å bake ferskt italiensk brød ennå, finner du her Virginias oppskrift til å lage italiensk brød fra bunnen av på en enkel måte!
Ingredienser:
680 gr vann (35°C)
910 gr durumhvetemel
1 pose tørrgjær
20 gr salt
Alle ingredienser blandes i en bolle.
1- Varm vannet til det er fingervarmt (35 °C) og ha i gjæren. Rør godt.
2- Tilsett 1/2 av durumhvetemel og rør i 1 min.
3- Tilsett resten av mel og rør 2-3 minutter.
4- Dekk til og la deigen hvile i 2 timer.
5- Etter 2 timer, kan du sette deigen i kjøleskapet. Her må den stå i minst 24 timer og opp til 8-10 dager.
6- Den dagen du vil bake brød, del deigen i 4 emner og form til runde kuler (ikke klem hardt). La disse heve i 45 min. Lag forsiktig 2 snitt på toppen av brødene.
7- Stek brødene midt i ovnen på 220-240 ºC i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.