Den elegante musikanten

Operaen i Kristiansund og Nordmørsmusea har gitt ut ei viktig bok om en av Norges fremste tonekunstnere - den første av sitt slag. 

Boka om Edvard Fliflet Bræin koster 420,- og kan kjøpes hos Ark Futura/Ark Storkaia, hos Operaen i Kristiansund, hos Nordmørsmusea og ved bestilling på post@nordmorsmusea.no.

Fra forordet i boka: 

"Den folkekjære komponisten Edvard Fliflet Bræin fyller 100 år høsten 2024, og i den anledning har Operaen i Kristiansund og Nordmørsmusea fulgt opp initiativet fra tidligere sjef i Den Norske Opera & Ballett, Bjørn Simensen, om å få skrevet en etterlengtet biografi om komponisten. Hovedforfatter og redaktør er musikksosiolog Odd W. Williamsen og med oss i samarbeidet har vi hatt Bræinfamilien og forfatteren Svein Sæter. Dette har resultert en spennende første bok om en anerkjent, og likevel for mange ukjent, norsk operakomponist og en viktig del av norsk og nordmørsk kulturarv.

I den norske musikklitteraturen finnes det relativt få operaer sett i forhold til de andre musikalske genrene, men blant de få som finnes er to av de viktigste signert Edvard Fliflet Bræin. Da Den Norske Opera & Ballett i 2008 skulle velge innlokkingsmusikk for publikum ved forestillingenes begynnelse, falt valget lett på et kjent ledetema fra Bræins opera Anne Pedersdotter. Dette spilles hver forestillingsdag, året rundt, med begrunnelsen at Bræins verk er det ypperste som er skrevet av opera i Norge. Dirigent Peter Szilvay som har dirigert operaen to ganger kaller verket den tidløse operaen om fake news og begjær. Han er dypt imponert og sier at dette er «den beste operaen som er skrevet i Norge, noensinne!». Han forteller også at DNOs tidligere musikksjef Antonio Pappano, en av verdens ledende dirigenter i sin generasjon, krevde at alle repetitører måtte lære operaen utenat, for denne skulle spilles ofte!

Den mest kjente norske operaen er altså skrevet av en kristiansunder. Bræin sa selv i et intervju med Romsdalsposten at en vesentlig del av Anne Pedersdotter er skrevet i Kristiansund. "Der holdt jeg til hjemme hos lektor Egil Husby i Fløya og i Kristiansund Gymnas (på Atlanten), hvor vaktmester Jarl Aspen tok meget elskverdig imot og ga meg anledning til å benytte musikkrommet i ferietiden.» Og fortellingen om Bræin er en sterk historie om en kunstner og et menneske av sin tid, med en musikalitet og en kreativitet som vi ønsker å få frem til et bredt publikum.

Komponisten Bræin var et naturtalent som skjønte opera uten å gjøre det til en intellektuell øvelse eller anstrengelse. Vi gleder oss til å presentere denne delen av nordmørsk musikkhistorie til deg som leser, og håper med dette å løfte Edvard Fliflet Bræin opp og ut i lyset til glede for både det nordmørske, det norske og kanskje også det internasjonale publikum."

 

Line Lønning Andresen       Eigunn Stav Sætre
Operasjef                          Direktør
Operaen i Kristiansund     Nordmørsmusea

Scroll til toppen