Bacalaovinnere 2022

BACALAO DE KRISTIANSUND - byens beste bacalao 2022
– Dette har vært en lang tradisjon, og det er veldig hyggelig å være tilbake etter to korona-år, sier Tore Myrum, til stor applaus fra et stort publikum på Milnbrygga, Norsk Klippfiskmuseum på Goma i Kristiansund.
Etter iherdig smaking på bacalaoen fra tolv deltakere kunne juryleder Myrum utrope følgende vinnere i konkurransen til Nordmøre museum om hvem som lager byens beste bacalao i 2022
Ingvald Rønninghaug er vinner av privat-klassen, mens Dødeladen med Susu Lwin i spissen er vinner av restaurant-klassen.
Rønninghaug
Det var en stolt familie med kone og to barnebarn som tok imot pokalen på vegne av Ingvald Rønninghaug.
– Det er tradisjon å få bacalao hver gang vi kommer på besøk, sier Malin Gram Rønninghaug.
– Ingvald sparer ikke på fisken og bruker alltid perfekte råvarer, sier Mia Gram Rønninghaug.
Ingvald Rønningshaugs bacalao-oppskrift
1 kg klippfisk av torsk, superior (skinn- og beinfri)
400 g løk (Kepa)
150 g meierismør (usaltet)
1 kg poteter (Beate)
4 dl olivenolje
4 dl tomatpuré
2 bokser tomater (ca 400 g)
2 bokser piementos (paprika ca 400 g)
2 hele spansk pepper
2 fedd hvitløk
Framgangsmåte: Klippfisken skal vannes ut i 24 timer per cm tykkelse og skjæres i passe (2x2 cm) stykker. Poteter (helst Beate) og løk skjæres i skiver. Alle ingrediensene legges lagvis i en kjele og olivenolje tømmes over til slutt. La bacalaoen få et oppkok og deretter la den stå på svak varme og trekkes i ca 1 1/2 time med lokk. Rist i kjelen noen ganger (unngå røring i kjelen).
Dødeladen
Susu Lwin fikk pokal og gratulasjoner av ordfører Kjell Neergaard.
Susu Lwin har elsket å lage mat hele livet, og for bacalao handler det mye om omsorgsfull tålmodighet for å lykkes med klippfisken og tilbehøret i gryta.
– Det handler om to ting: Kjærlighet i arbeidet og kvalitet på råvarene. Da blir det god bacalao, sier Susu.
Susu Lwins bacalao-oppskrift på Dødeladen
For ti porsjoner: 45-50 minutter til å lage
2 kg klippfisk
2 kg poteter
1 kg løk
1/2 l fiskekraft
1 1/2 l hakkede tomater
300 g tomatpuré
400 g pimientos
2 dl olivenolje
1 ts kajennepepper